Assalamualaikum
ermm 2 hari lepas effa..ade try2 buat tat telur..xsangka sedap..hahan tak sangka lak menjadi.cuma kulit tat je hancur sket..tp xpe..belajar dari kesilapan..mungkin terlalu kasar masank buang dr bekas dye..ermm tp lupa la nk snap..tat telur tu..aduyaii..tp xpe r..nt nk..buat lagi..insyaallah effa akan upload..hee
~nih resipi nye~
Bahan Kulit:
500 gm tepung gandum
11/2 cawan marjerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3.Ambil adunan anggaran segenggam +ramas sampai jadi bulat
4. Letakkan adunan bulat kulit tat di dalam dulang acuan
(petty tin)
5. Tekan-tekan dan kemaskan bahagian tepi mengikut bekas acuan
p/s jangan tekan sampai kulit tat jadi terlalu nipis yer.nanti cepat pecah.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 10 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.
Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
2 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedikit pewarna kuning
Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
ni pic baru snap harini..
lawa sket dari first time buat.
kulit tat yang blom dibakar
tat yang da ciap dibakar
tat telur sebanyak 17 biji arini buat.hehe
2 comments:
uiks....lapar btl bl msk dni......
lmbt lg nk bbuka..
hehehe...xpe kena sabar...hee
Post a Comment