BAHAN-BAHAN UNTUK DOH
Tepung high protein
(effa guna BLUE KEY bapak mahal)
1Kg
Gula
160g
Garam
10g
Yis Kering
(effa guna Mauripan)
2 paket (22g)
Susu Tepung
(effa guna Nespray paling murah)
60g
Telur
2 biji
Air
500 ml
Marjerin
(effa guna cap Puteri paling murah..haha)
200g
Bread Softener
5g
Bread Improver
5g
TOPPING
Sosej
Keju parut
Sos Cili
Mayonis
Letak je pape yang sesuai jika
mahu.heee
CARA-CARA
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali yis+Kacau sebati,Pastikan yis masuk last sekali.
Yis perlu dibancuh dengan sedikit air bergula.(Jangan banyak sangat gula kerana boleh mematikan pengaktifan yis).
Apabila yis sudah mengeluarkan gelembung2..masukkan yis xdi kedalam mangkuk pengadun xdi.
Kacau sebati.
Uli tepung dalam 15 minit ke 20 minit.(jangan uli dalam mangkuk,keluarkan doh xdi n uli atas meja ke,papan ke or sebagainye la).
Biarkan doh naik 2 kali ganda dalam masa 1 jam
Bila doh da naik,bahagikan doh besar xdi kepada beberapa bahagian..ikut suka la..biasa effa buat 50g setiap satu doh..
Pastu bulatkan doh tersebut dan biarkan selama 45 minit or sampai kembang
Leperkan doh yang telah kembang xdi dan letak di atas dulang pembakar
Letak topping diatas doh
Bakar selama 10~15 minit dengan suhu 150~180 darjah celcius.
doh yang telah kembang 2* ganda
pizza yang telah siap dibakar
pelbgai bentuk boleh buat :)
No comments:
Post a Comment